2. Nieuw huis vinden

 

Om een nieuw huis te vinden, dan moet je gaan zoeken.  Als je wil kopen, vraag je je af waar je wil wonen: in een appartement of in een boerderij, in de stad of in een dorp, in Groningen of in Limburg en alles wat daartussen ligt. Als je kinderen hebt, dan ga je waarschijnlijk bij een school wonen. Ook de kerk is erg belangrijk. Zodat je niet te ver naar catechisatie hoeft te fietsen. Verder is de vraagprijs ook belangrijk. Kun je bij de bank maar €160.000 lenen, dan moet je niet gaan zoeken naar huizen van €250.000.

Funda is een handige website waar heel veel huizen op staan, ook als je wilt huren. Alleen lang niet alle huizen staan op Funda. Als je een huis gevonden hebt, dat je wat lijkt, dan vraag je meestal aan de makelaar of je dat huis mag bezichtigen. Dan laat de makelaar het huis zien. Vind je het een mooi huis dan kun je heel enthousiast reageren, maar je kunt ook neutraal reageren, want dan kun je beter de onderhandelingen aan gaan

Als je wilt huren, dan heb je 2 mogelijkheden:

-Vrije huursector

-Sociale huursector

In de sociale huursector heb je een inkomensgrens. De meeste huizen worden verhuurd aan mensen die per jaar maximaal 35.739,- verdienen. In de vrije huursector heb je hoge prijzen en geen maximaal inkomen. Meestal is zo’n huis snel verhuurd. Ook waar je wil wonen, wordt dan belangenrijk. In Amsterdam is het bijvoorbeeld duurder om een huis te huren dan in Den Helder.