3. Klussen

Als je een huis gekocht of gehuurd hebt, dan moet je er in klussen. Je maak dan je huis helemaal bewoonbaar. Op de vloer moet vloerbedekking en aan de muur behang. En het hele plafond moet worden gesaust. Als de kozijnen, de deur en de deurenposten niet de goede kleur zijn of beschadigd zijn, dan moeten deze ook geverfd worden. Soms moet de badkamer, WC  of zelfs de keuken vervangen worden. Nieuwe tegeltjes aan de muren of alleen de voegen vervangen en verven of alles. Als je handig bent, kun je al dat klussen zelf doen. Anders laat je het doen door een bedrijf. Daar hangt dan wel een prijskaartje aan.

Je moet behang en vloerbedekking kopen. Sommige dingen kun je overnemen van de vorige bewoners. Daar moet je geld voor betalen. Andere spullen blijven achter en daar betaal je geen geld voor. Als bijv. de gordijnen overgenomen kunnen worden, dan kun je zeggen dat je dat niet hoeft. En dan moeten ze die zelf meenemen. Als je gaat klussen dan kun je familie en vrienden vragen om te helpen. Meestal doen ze dat. Als ze dat doen, dan bespaar je een heleboel tijd en geld.

Heel vaak wordt de tuin vergeten. Die komt dan ook pas als laatst aan de beurt om te doen. Daar hebben je een tuinman voor. En als je het zelf wil doen, kan dat ook.