1. Huis te koop zetten

 

Als je een huurhuis hebt, dan kun je meestal sneller verhuizen dan wanneer je een koophuis hebt.

Waarom kun je sneller verhuizen? Omdat je alleen de huur hoeft op te zeggen. Je hebt dan te maken met een opzegtermijn van een maand tot een half jaar.

Als je een koophuis hebt, is het anders. Dan kun je een makelaar in zetten om je huis te verkopen. In Alblasserdam zijn er drie makelaars. Je kunt zelf ook je huis te koop zetten via een online makelaar of een makelaar uit een andere plaats vragen.

Die makelaar zet een bord in de tuin en maakt een brochure van je huis. In die brochure komt dan informatie en foto’s van je huis. Voordat de foto’s worden gemaakt, moet je je huis zo leeg mogelijk maken, want dan lijk het huis groter. De brochure is bedoeld voor de kijker om informatie over het huis te krijgen en ook om daarmee een mogelijke koper naar het huis te lokken voor een bezichtiging. Ook is het mogelijk om je huis op Funda te zetten. Zo kunnen mensen die op zoek zijn naar een huis, je sneller vinden. Als iemand geïnteresseerd is, dan neemt hij contact op met de makelaar om het huis te bezichtigen. Een bezichtiging gaat altijd samen met de makelaar. De makelaar en de kijker komen dan het huis vanbinnen bekijken. Bij de ene makelaar mag je er zelf bij zijn. Bij de andere makelaar moet je ondertussen ergens anders zijn. Een bezichtiging duurt meestal een half uur. Na de bezichtiging belt de makelaar op om te vertellen hoe de kijker het vond. Soms vindt de kijker het niks en soms vindt de kijker het heel mooi. Het kan ook zijn dat de kijker nog niet zegt wat hij ervan vindt. Als de kijker een bod en de verkoper een tegenbod doet, dan ben je in onderhandeling. Als de verkoper en de koper het met elkaar eens zijn, wordt het huis verkocht.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb